Feuerstein Intézet

Feuerstein intezet

Küldetés

A kolozsvári „R. Feuerstein Intézet az egyetlen ICELP (International Center for Enhancement of Learning Potential) által akkreditált kutatási és gyakorló központ Romániában.

A kutatási központot a világ számos országában működő hasonló intézmények mintájára alapította dr. Szamosközi István professzor és dr. János Réka adjunktus. Az alapítást megelőzően a központ munkatársai több képzésben vettek részt ahol elsajátították a komplex diagnosztikai és fejlesztő módszereket. 2011-ben az ICELP és az Alkalmazott Pszichológia Intézet között létrejött egy együttműködési memorandum.

A R. Feuerstein Intézet működése 4 fő cél körül körvonalazódik, melyek bár elkülönülőnek tűnnek szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

  1. Kutatás. A központ célja a legjobb hazai és külföldi szakemberek bevonása. A központ munkatársai adaptálják és alkalmazzák a már meglevő alternatív diagnosztikai eszközöket és fejlesztő programokat, de ugyanakkor saját fejlesztésű klasszikus és számítógépes eszközök kidolgozását is megvalósítják. Két saját fejlesztésű komputerizált program már alkalmazásban van. Az Analogon I program az analógiás gondolkodás működési mechanizmusait és fejleszthetőségét valósítja meg, a másik program a munka memória vizsgálatát és fejlesztését célozza.
  2. Az egyetemisták képzése. A központban lehetőség nyílik a diákok gyakorlati tevékenységének megvalósítására, ezáltal újabb szakemberek képzése valósul meg. A központ a scientist practitioner szellemben működik, azaz a gyakorlat kizárólag tudományos eredményekre támaszkodik.
  3. A lakosságnak nyújtott szolgáltatás- a központ célja a gyermekek tanulási folyamatának optimizálása és az iskolai alkalmazkodás elősegítése. Célunk elérése érdekében komplex diagnosztikai valamint kognitív aktiválási és átstrukturálási szolgáltatásokat ajánlunk óvodai és iskolai beilleszkedési illetve tanulási problémákkal küzdő gyermekek számára.
  4. Önkéntesség. A központban lehetőség nyílik önkéntes tevékenység végzésére.

Munkatársak

Email: istvan.szamoskozi@ubbcluj.ro

Pszichológus, fő szakterülete az értelmi potenciál értékelése és a kognitív fejlesztés és átstrukturálás Feuerstein módszerrel

Email: reka.janos@ubbcluj.ro

Gyógypedagógus, fő szakterülete a korai fejlesztés és kognitív átstrukturálás a Sindelar módszerrel

Email: reka.orban@ubbcluj.ro

Pszichológus, fő szakterülete az értelmi potenciál értékelése és a kognitív fejlesztés és átstrukturálás Feuerstein módszerrel.

Email: eniko.batiz@ubbcluj.ro

Érdeklődése és kutatásai az ADHD tünetcsoportra fókuszálnak.

Email: susana.farcas@ubbcluj.ro

Email: evelin.petric@ubbcluj.ro

Email: anna.veres@ubbcluj.ro

Szolgáltatások

Pszichodiagnosztika és a tanulási potenciál kiértékelése. A Feuerstein központban klasszikus és alternatív diagnosztikai eljárásokat alkalmazunk melyek segítségével az aktuális kognitív működési szint megállapítása mellett lehetőség van a tanulási potenciál felmérésére valamint a hibás kognitív funkciók feltérképezésére is.

Kognitív aktiválási és átstrukturálási beavatkozások/fejlesztések. Az óvodai/iskolai alkalmazkodási problémákkal küzdő, tanulási zavaros valamint motiváció hiányos gyermekek fejlesztését valósítjuk meg. A fejlesztések célja a kognitív átstrukturálás és aktiválás, pozitív tanulási tapasztalat biztosítása a mediált tanulási elvek alkalmazása által.

 

Hogyan történnek a foglakozások?

Minden diagnosztikai és fejlesztési foglakozás programálas alapján történik. Mind a diagnosztikai, mind a fejlesztési tevékenységek egyénre szabottak így ezeknek időtartamát az előzetes felmérés alapján állapítjuk meg.

A Feuerstein Intézet oktatási központ is, ennek megvalósítása érdekében egyes foglalkozásokat videóra rögzítjük.

A Feuerstein Intézet elfogad donációkat azoktól, akik igénybe veszik szolgáltatásainkat.

Elérhetőség

facebook