Dr. Baracskai Zoltán professzor

default

Email: zoltan.baracskai@ubbcluj.ro

előzetes egyeztetés alapján

„Neked is kacskaringós utad volt.” – mondta Szamosközi István, miután meglátta a hivatalos önéletrajzomat. Tényleg sokfelé próbálkoztam, de nem olyan sokféle dologgal. Ez úgy is látható, hogy hűtlen, de úgy is, hogy hűséges típus vagyok. A szervezetekhez hűtlen lettem, amikor eltűnt a kihívás, és átigazoltam oda, ahol még szenvedélyesen akartak valami újat. A döntéstanban hűtlen lettem a régi elképzelésekhez, amikor újak voltak a láthatáron, és azok izgalmasabbnak tűntek.

Negyed évszázada diákjaim „a Baracskai professzor”-nak hívnak, tanár tehát vagyok. A napokban lesz 31 éve, hogy megkaptam a „közgazdasági tudományok doktora” címet, de senki se tart sem tudósnak sem közgazdásznak, ezek tehát nem vagyok. Kitaláltam és megcsináltuk a „Doctus tudásbázisú rendszert”, újító tehát vagyok. Számtalanszor hallottam, hogy közönségem vagy utál, vagy imád – úgy tűnik, a 80-20 szabályra példa, az vagyok.

Boszniában, Horvátországban és Magyarországon megjelent 16 könyv, amin ott a nevem. Az egyik fülszövegére Mérő Laci ezt írta: „Zoli nem osztja az észt, hanem működteti.” Mostanában inkább a „Talán igen, talán nem” blogot írom.