Nyári egyetemek

Az alkalmazott Pszichológia Intézet szervezésében megrendezésre került nyári egyetemek:

2007. szeptember 5-9. között zajlott az Alkalmazott Pszichológia Intézet által megszervezett „A viselkedészavarok és tanulási zavarok diagnosztizálása, prevenciója és terápiája” (ViTa) címet viselő nyári iskola.

  •  A program fő célkitűzése olyan tudás és tapasztalat átadása, melynek segítségével a résztvevők sikeresen tudjanak dolgozni a speciális nevelési igényű (SNI) gyermekekkel, és úgy tudjanak nekik segíteni, hogy egyben kognitív képességeiket is fejlesszék.
  • A nyári iskola tapasztalatai azt mutatják, hogy minden kezdeményezés, ami szakemberek (pedagógus, pszichológus, gyógypedagógus stb.) együttműködését segíti, hasznosnak bizonyult. Ugyanakkor ez a rendezvény utat nyitott a szakemberek találkozására, szakmai együttműködésre, szakmai hálózat kiépítésére, szakcikkek publikációjára.

 

2010. július 4-15. között került megrendezésre a Feuerstein Nemzetközi Intézet 31. Nemzetközi Nyári Egyeteme, amelynek szervezését, a jeruzsálemi székhelyű intézet mellett társszervezőként az Alkalmazott Pszichológia Intézet vállalta.

  • A nyári egyetemen résztvevő pszichológusok, tanárok, tanítók és mást szakemberek elsajátították a mediált tanulási tapasztalat elveit, a kognitív módosíthatóság módszereit és az dinamikus felmérő eszközöket. Az elméleti alapok mellett a bemutatók során a Feuerstein professzor által kidolgozott eszköztárat (Feuerstein Instrumental Enrichment Program) gyakorlatban is kipróbálhatták.
  • A nyári egyetem részvevői szinte minden kontinenst képviseltek, a 12 európai ország mellett, maláj, dél afrikai, japán és brazil hallgatók is érkeztek.